luni, 13 octombrie 2014

Ce presupune un proiect de gradina si colaborarea cu un arhitect peisagist ?



 O intrebare ce sunt convins ca necesita un raspuns cat mai clar, in special pentru cei ce sunt in cautarea unui colaborator arhitect peisagist sau necesita servicii de proiectare si design specializat pentru propria gradina.

      In calitate arhitect peisagist cu o experienta de peste 7 ani in domeniu designului 
gradinilor private , imi doresc sa vin in intampinarea celor ce doresc o gradina si sa 
ofer o cale usorara si sigura pentru a obtine un design si o atmosfera potrivita..
 
Un prim pas este selectarea unui designer - proiectant de gradini, iar recomandarea mea 
este sa nu incercati mai multi, sau sa solicitati mai multe propuneri , in primul rand 
considerand costul timpului si eventual si cel al propunerilor de design al gradinii cat si 
confuzia ce poate fi creata ulterior cu directiile foarte diferite in care poate merge estetica 
si atmosfera gradinii.
     Un profesionist va putea crea un concept de gradina bine structurat utilizand toate
 mijloacele la indemana, conform doleantelor clientului si dimensiunii bugetului. 
Important este sa acordati timp sa aflati ce va place, ce va fi potrivit in viitor pentru designul gradinii si pentru dumneavoastra; in final gradina este un spatiu foarte dinamic, iar arhitectura si 
designul gradinii este cu atat mai complex cu cat in calitate de peisagist nu doar gandesc
 un spatiu pentru astazi dar si pentru urmatorii 30-50 de ani (uneori si mai mult pentru 
spatiile publice).

      In esenta orice arhitect peisagist ar trebui sa poata aborda mai multe stiluri de gradini si alaturi de o intelegere a termenilor generali ai designului ce dezvolta personalitatea si atmosfera gradinii (implicit stilul gradinii) cat si printr-o comunicare lejera , specialistul poate ajunge la forma potrivita de gradina prin cativa pasi facuti impreuna cu beneficiarul.

     Studiile de specialitate si experienta peiagistului sunt de asemenea importante, dar in acelasi timp si deschiderea cu care beneficiarul porneste o astfel de colaborare, de aici si acest articol prin care incerc sa ajut atat pe cei ce sunt in cautarea unui peisagist cat si pe cei ce vor doar sa inteleaga aceasta profesie.


agapanthus, flori albe, gradina minimalista, gradina moderna, arhitect peisagist, amenajare gradina, bucuresti

Timpul si bugetul - un proiect pe termen lung este un motiv in plus de a visa la gradina ideala ! 


                    Un alt pas foarte important in proiectarea si designul gradinii, este cel de intocmire a temei de design.
Tema de design reprezinta punctul de pornire pentru creatia si imaginatia peisagistului dar si un scop, un fel de lista cu ce anume doriti sa se intample in gradina, daca aveti anumite zone preferate, anumite texturi sau materiale, sa.

O data ce tema de design este de comun acord conturata iar arhitectul peisagist intelege atmosfera generala a viitoarei gradini, nu ramane decat pregatirea unei prezentari de propunere pentru amenajarea gradini . 
   Etapa de negociere, este un proces atat de creatie cat si de cunoastere, prin urmare este importanta explorarea tuturor posibilitatilor de infrumusetare a unui spatiu dar si de funtionalizare eficienta, iar aici experianta peisagistului este important cat si opiniile si feedback-ul clientului..

Din punctul in care designul gradinii este stabilit, lucrurile intra pe linie dreapta. Urmatorul pas este realizarea planurilor tehnice pentru constructiile din gradina (foisor, pavilion de vara, chiosc, ponton, pod, terasa, sapaturi, drenuri, terasari,samdp) acestea fiind dealtfel primele interventii in santier; apoi planurile sistemului de iluminat pentru gradina (iluminat de garda, iluminat arhitectural si iluminat decorativ/ambiental), planurile pentru irigatii si nu in ultimul rand planurile de plantarea ale materialului dendrologic selectat in etapa designului.

Dupa stabilirea bugetului pe baza devizului predat in etapa anterioara, santierul poate incepe o data ce s-au selectat furnizorii si constructorii.
     Personal consider ca din acest moment incepe si partea cea mai importanta pentru proiect, deoarece pot aparea multe variabile in teren, ce in mod firesc este necesar sa fie rezolvate rapid si conform proiectului gradinii | designului gradinii.
Ca arhitect peisagist nu am rolul de a supraveghea un santier, dar am obligatia de a verifica lucrarile in momentele importante, indeosebi in etapa de trasari si cotari.
Despre etapa santierului voi scrie in postarile urmatoare, alaturi de exemple din experientele anterioare.

   In conditiile in care doriti sa aveti gradina mult visata, in fiecare dimineata sub ochii dumneavoastra, este de preferat sa cunosteti arhitectul peisagist, dar si parcursul colaborarii cu acesta. Totodata consider ca beneficiarii nu trebuie sa fie procupat de surse de materiale, detalii tehnice, timinguri si predari, sau contractare de meseriasi, s.a. Aici eu intervin si ma asigur ca procesul este acoperit 100% de oameni de incredere cu rezultatele oferite in proiectul 3d al gradinii. :)

super gradina, idei amenajare, curte mare, deisgner gradini, romanian, landscape designer, poza idei, firma amenajari gradini, flori perene, peluza, borduri florale, graminee

INSPIRATI-VA  ! gradina de vis poate deveni realitate  :)

Un comentariu:

Corina spunea...

Eu imi imaginez doua modalitati de a fructifica o astfel de colaborare: ori il lasi pe specialist sa-si faca de cap, adicatelea sa proiecteze si sa supervizeze realizarea unei gradini care sa se ridice la standardele in domeniu, ori comunici cu el atat de mult incat ajunge sa inteleaga nu atat dorintele tale cat pe tine client. Imbinarea celor doua personalitati cred ca duce la lucruri extraordinare.