luni, 17 februarie 2014

Locul potrivit pentru relaxare si pregatire pentru vara in gradina



      Am pornit anul cu o primavara ce nu s-a lasat asteptata si in acelasi ritm vor veni serile racoroase de vara, petrecute pe terasa din gradina.

      Si cum zapada lasa in urma un teren ce striga pentru atentie, este momentul potrivit pentru a incepe amenajarea gradinii.


Asa cum obisnuiesc deja, incep prin a spune ca importanta arhitectului peisagist in amenajarea unei gradini si proiectul de gradina rezultat din consultarea unui specialist, sunt primii pasi, dealtfel foarte importanti, in a ajunge mai aproape de gradina mult visata si deci mai aproape de momentele binemeritate de relaxare in propriul paradis verde.

Poate multi cunosc deja avantajele consultarii unui designer de gradini.Totusi consider necesar sa revin pe acest subiect, deoarece in experianta mea ca arhitect peisagist, intotdeauna am simtit nevoia de a-mi defini pozitia in raport cu importanta spatiului pe care lucrez si implicit, in raport cu bunastarea gradinii si a celor ce se bucura de ea.




Asadar : Ce face pentru mine un arhitect peisagist ?

In cativa pasi simpli:

 - analizeaza vizual, functional si estetic spatiul de amenajat, subliniind defectele, conflictele si problemele ce vor fi solutionate prin designul gradinii si o planificare a viitorului acesteia.

- analizeaza mediul biologic in care vor fi introduse plante ornamentale (de la tipologia solului si calitatile acestuia, la curenti de aer si chiar ecosistemele invecinate, daca este cazul).Prin aceasta analiza arhitectul peisagist va determina ce tip de plante sunt potrivite pentru zona de amenajat si in ce combinatii optime pot fi grupate pentru o dezvoltare estetica si sanatoasa, cu cheltuieli minime de intretinere.

- aduna informatii pentru tema de design a gradinii, si impreuna cu beneficiarul descopera pas cu pas gradina de vis ce va fi amenajata in  acel spatiu;  fie ca vorbim de spatii mici si dificile, fie de spatii foarte generoase, chiar si cu acces public .(gradina de pensiune, gradina hotel, gradina agrement, gradina dendrologica, samdp.)

- cu experienta, pasiune si bucurie (ingrediente esentiale pentru mine ca peisagist sau in orice design realizat) se dezvolta un design al gradinii, o personalitate si o identitate mulata pe doleantele clientilor si necesitatile functionale ale spatiului. Designul gradinii este prezentat fie prin schite de mana relevante, si perspective, fie printr-o macheta 3d si planuri realizate computerizat.

- urmeaza proiectul tehnic si detaliile tehnice arhitecturale pentru constructiile din gradina : zid decorativ in gradina, ziduri de sprijin, taluzuri ranforsate, jardiniere decorative, fantana, cascada, iaz, helesteu, pod, ponton, chiosc sau pavilion de vara, piscina, jacuzzi si multe altele.


- dupa aprobarea finala a proiectului tehnic de catre beneficiar, arhitectul peisagist realizeaza devizul de material dendrologic si alte materiale necesare pentru realizarea proiectului figurat in macheta 3d a gradinii.

- ultimul pas este selectarea ofertelor cerute de peisagist catre firmele ce furnizeaza servicii de amenajari gradini si inceperea amenajarii gradinii.

Despre pasi in amenajarea gradinii puteti afla mai multe detalii la link-ul : Amenajari Gradini Private




Proiectul prezentat in imagini a fost realizat in anul 2013 cu o premiera in Romania, prin utilizarea de Corten (weathering steel) ca personaj important in designul gradinii. Gradina este creata in stil minimalist, astfel ca intr-un spatiu de 500 mp au fost introduse, printr-o solutie estetica, o serie de functiuni: piscina cu jacuzzi, deck, zona de "sun bathe", pavilion de vara cu bucatarie de vara, o mica colectie de pomi fructiferi, jardiniere decorative ce servesc si scopul de paravan, fiind plantate cu mesteacan multitulpinar (Betula utilis Multistem).  Prezentarea pe larg a proiectului o voi face dupa o sedinta foto la inceputul verii, pentru a putea figura si evolutia gradinii.


Pentru mai multe detalii privind proiectarea gradinii si design specializat pe exterior
va astept cu intrebari.

Contact Arhitect Peisagist:
alexghemail@gmail.com
tel. 0723026284

Sau la Studio : Bucuresti, Str. Dianei  Nr 2.

Pentru proiectare si design gradini private oriunde in Romania.