marți, 13 iunie 2017

Colaborare arhitect peisagist - cand lucram cu un peisagist pentru designul si amenajarea unei gradini?


O sectiune dintr-un interviu acordat pentru site-ul Arhipedia :



             Rolul unui arhitect peisagist, dacă ne gândim la percepţia generală în piaţa românească, este clar că vorbim de grădini, parcuri, plante, flori, gazon. Evident rolul arhtiectului peisagist este de fapt o întreagă misiune profesională, îndeosebi socială, care cuprinde o serie de domenii ce ţin de societate, arhitectură, mediul încojurător, ecologie, artă şi nu în ultimul rând sustenabilitate şi responsabilitate pentru viitor. Piaţa arhitecturii peisagere în Romania este încă foarte tânără, dar începe să se definească din punctul meu de vedere, destul de bine şi suficient de rapid, deşi probabil toţi am vrea să vedem mai repede arhitecţi peisagişti implicaţi în designul spaţiilor private, dar mai ales al spaţiilor publice.

Gradina in panta, trepte in gradina, trepte din lemn - flori perene - Peisagist
Trepte din lemn - gradina romantica - gradina in panta - flori perene - design 2015 - constructie 2016-2017



Dacă vorbim strict de spaţiile private, personal consider că trebuie să îndeplinesc o serie de roluri în faţa clienţilor, colaboratorilor şi regulamentelor. Aşa cum pentru proiectarea unui parc sau a unei pieţe publice există echipe multidisciplinare care lucrează pentru eficienţa spaţiului, a bugetului, a funcţionalităţii şi nu în ultimul rând pentru libertatea socială, exact la fel se întâmplă în cazul unei grădini private doar că aceste roluri sunt îndeplinite de arhitectul peisagist, de contructor şi de unii colaboratori. De la designul grădinii, la realizarea şi prezentările simulărilor 3D, de la planurile tehnice arhitecturale, detaliile tehnice pentru construcţii şi reţele, la implicarea directă în şantier, eu văd toate aceste etape cât şi o serie de alte etape, drept parte esenţială a misiunii mele ca arhitect peisagist. Dar ideile nu sunt la mare căutare, ci soluţiile care aduc ceva concret, iar trendul este de a căuta desigeri şi arhitecţi care vin cu soluţii care salvează bani, realizează spaţii inedite şi eventual fac ca asta să se întâmple rapid. Aici intervine comunicarea, un aspect foarte important în această profesie, comunicarea in primul rând cu clienţii, posibilitatea de a descoperi pentru clienţi ce le place şi ce le va plăcea în spatiul pe care îl voi crea, armonizarea bugetului cu designul şi realizarea unui design resonsabil şi sustenabil care reprezintă beneficiarii, dar şi pe mine, ca profesionist. Timpul, deşi foarte important, este unul dintre acele trei aspecte la care se poate face compromis, evident până la o limită. Doar ştim cu toţii că repede, ieftin şi bun, nu se poate, deşi după unele trenduri, poţi paria că mâine ai tot ce vrei la jumătate de preţ.
În plus, atunci când apelezi la un arhitect peisagist pentru dezvoltarea unei grădini şi zic dezvoltare nu doar proiect pentru că este un proiect de lungă durată, scuteşti multe lucruri, nu doar timpul pe care l-ai petrece tu încercând să faci o grădină, cu un rezultat poate nu foarte OK, scuteşti şi bani.

Gradina Arh. Peisagist Alexandru Gheorghe Piscina Infinity
Piscina infinity - gradina moderna - desin si constructie 2015 - Craiova

Pe lângă partea funcţional estetică, este şi partea clar inginerească în care trebuie să ne gândim la ce se întâmplă cu solul şi eventualele alunecări de teren, apele pluviale, la aspectele de bază precum o fosă septică sau puţul, tot arhitectul peisagist trebuie să le soluţioneze având viziunea generală a grădinii. Acestea ar fi motivele profesionale pentru care trebuie lucrat cu un peisagist. Motivele estetice sunt clare, peisagistul fiind şi horticultor şi având cunoştinţe despre fiziologie, pomicultură, floricultură, legumicultură, permacultură, varietăţi de plante, varietăţi cromatice, despre cum se dezvoltă în timp planta, ce faună, avifaună sau albine atrage, ce parfum are, e clar că el poate să gândească un spaţiu solid, un design pentru orice sezon şi exact pentru profilul clientului, având grijă atât de numeroase aspect şi, nu în ultimul rând, de bugetul investit iniţial şi de cel investit pentru a menţine sau pentru a creşte grădina.

În viziunea mea, designul şi construcţia grădinii o facem pentru bucuria de a fi aproape de natură, de a petrece timp cu cei dragi într-un spatiu de calitate. În cazul in care vrem doar să eliberam curtea de noroi cu ceva gazon şi thuja nu este în mod necesar o bucurie, este o nevoie, dar dacă am chemat un arhitect peisagist să realizeze designul gradinii, îl chem pentru că vreau mai mult decât sa scap de noroi, vreau concept, poveste, design armonios, structurat pe bugete şi etape de dezvolatare. În ultimul caz, o astfel de colaborare şi întreg procesul trebuie să fie o bucurie şi o plăcere pentru toţi cei implicaţi, asta dacă vrem un rezultat de calitate. De asta şi este important ca procesul să fie plăcut pentru amândoi, pentru a exista spaţiu de negociere şi flexibiliate, pentru a ajunge la un proiect final care să armonizeze viziunile amândurora. De aceea implicarea clientului este foarte importantă. Peisagistul trebuie să aibă abilitatea să înţeleagă cum funcţionează spaţiul pentru persoana sau familia respectivă, cum vor evolua ei şi cum va evolua grădina astfel încât să întâmpine toate nevoile lor viitoare. Discuţiile şi comunicarea sunt de aceea esenţiale. În opinia mea gradina, fie privată, dar cu atât mai mult în cazul celor publice, este înainte de toate un spaţiu care răspunde nevoilor beneficiarilor, iar apoi, dacă pot integra şi viziunea mea, pot face lucruri care arată până unde pot gândi şi imagina un spaţiu, atunci este un proiect complet.  În ceea ce priveşte negocierea, partea care mie mi se pare foarte faină este cea în care îl ajuţi pe client să viseze împreună cu tine, cea în care îi poţi spune: “Aici, în locul ăsta, veţi veni dimineaţa să beţi cafeaua, să citiţi ştirile sau să vă jucaţi cu copiii.”, “Aici va fi umbră răcoroasă lângă luciul de apă, iar lumina de apus va încălzi tot verdele din jur." Poţi face asta odată ce i-ai cunoscut nevoile şi poţi imagina scenarii prin care să îi arăţi cum va răspunde proiectul tău nevoilor lui şi ale spaţiului.
Zid de sprijin, graina in panta - flori perene - gradina naturalista - design si constructie 2015
            
 În viziunea mea, designul şi construcţia grădinii o facem pentru bucuria de a fi aproape de natură, de a petrece timp cu cei dragi într-un spatiu de calitate. În cazul in care vrem doar să eliberam curtea de noroi cu ceva gazon şi thuja nu este în mod necesar o bucurie, este o nevoie, dar dacă am chemat un arhitect peisagist să realizeze designul gradinii, îl chem pentru că vreau mai mult decât sa scap de noroi, vreau concept, poveste, design armonios, structurat pe bugete şi etape de dezvolatare. În ultimul caz, o astfel de colaborare şi întreg procesul trebuie să fie o bucurie şi o plăcere pentru toţi cei implicaţi, asta dacă vrem un rezultat de calitate. De asta şi este important ca procesul să fie plăcut pentru amândoi, pentru a exista spaţiu de negociere şi flexibiliate, pentru a ajunge la un proiect final care să armonizeze viziunile amândurora. De aceea implicarea clientului este foarte importantă. Peisagistul trebuie să aibă abilitatea să înţeleagă cum funcţionează spaţiul pentru persoana sau familia respectivă, cum vor evolua ei şi cum va evolua grădina astfel încât să întâmpine toate nevoile lor viitoare. Discuţiile şi comunicarea sunt de aceea esenţiale. În opinia mea gradina, fie privată, dar cu atât mai mult în cazul celor publice, este înainte de toate un spaţiu care răspunde nevoilor beneficiarilor, iar apoi, dacă pot integra şi viziunea mea, pot face lucruri care arată până unde pot gândi şi imagina un spaţiu, atunci este un proiect complet.
În ceea ce priveşte negocierea, partea care mie mi se pare foarte faină este cea în care îl ajuţi pe client să viseze împreună cu tine, cea în care îi poţi spune: “Aici, în locul ăsta, veţi veni dimineaţa să beţi cafeaua, să citiţi ştirile sau să vă jucaţi cu copiii.”, “Aici va fi umbră răcoroasă lângă luciul de apă, iar lumina de apus va încălzi tot verdele din jur." Poţi face asta odată ce i-ai cunoscut nevoile şi poţi imagina scenarii prin care să îi arăţi cum va răspunde proiectul tău nevoilor lui şi ale spaţiului.

Un comentariu:

Mariana spunea...

Sfaturi foarte utile pentru cei care au de amenajat o grădină si nu știu cum sa înceapă, citind articolele de aici își pot lămuri multe întrebări .