vineri, 18 august 2017

Culori si texturi vegetale intr-o gradina moderna cu influente exotice

Gradina urbana curte mica plante din mexic.
Benetah the Mexican Sky -  Manoj Malde - RHS 2017

     Conceptul unei gradini stabileste nu doar identitatea in timp a spatiului dar si functionalitatea curtii si estetica in diferitele perioade ale anului. Pornind de la suprafata gradinii si vecinatatile curtii putem construi un spatiu dinamic pentru o gradina moderna cu toate bucuriile pe care ni le poate aduce.

     Astazi ne uitam atent la culorile din gradina si in special la limite si delimitari, la ce inseamna o gradina moderna cu influente exotice.

     Gradina despre care vorbim se numeste "Beneath the Mexican sky", gradina sponsorizata de Inland Homes cu design realizat de designerul Manoj Malde pentru RHS Chelsea Flower Show 2017.

Gradina  este inspirata de arhitectura lui Luis Barragan (1902-1988), ce a adus puternice influente in arhitectura moderna si a carui arhitectura si viziune continua sa isi puna amprenta asupra dezvoltarii designului modern.

luis barragan santa fe university of art and design
Santa fe university of art and design - Luis Barragan

Luis Barragan este un arhitect modernism influentat si de Le Corbusier dar cu o serie de evolutii ale conceptului de arhitectura din acea perioada. Desi in imagini gradinile par de-a dreptul minimaliste, aceste curti ascunse de zgomotul urban sunt construite intr-o forma modernista iar dar culoarea si lumina transforma totul intr-un mediu feeric plin de energie.


Luis Barragan pink wall architecture modernism arhitect curte modernista
Casa Gilardi - Mexico City - Luis Barragan

Aceasta energie a culorii este ceea ce Manoj Malde a reusit sa redea in gradina sa expusa la Chelsea Flower Show. Dar cat de usor este sa stapanesti culorile si volumele intr-o gradina moderna si cu ce cost poti aduce aceste structuri construite ca suport si fundal pentru plante sau alte elemente ale gradinii?


Trebuie sa recunosc faptul ca simplitatea culorilor si a volumelor lui Luis Barragan m-au pus intotdeauna in dificultate atunci cand incep un nou proiect de gradina urbana cu influente exotice. Desi incerc sa introduc elemente simple in gradinile moderne pe care le-am realizat nu intotdeauna este posibil. Simplitatea vine si cu dezavantajele ei, indeosebi cand arhitectura casei este complet diferita, sau pur si simplu multitudinea de functiuni a unei gradini private nu iti permite o abordare modernista a planului gradinii.  

Un arhitect peisagist pe care il admir si despre care am mai scris pe acest blog si cu care am avut placerea sa schimb cateva idei si impresii este Steve Martino.
Si el influentat de arhitectul Luis Barragan vine cu o viziune proprie asupra limitelor, culorilor si materialelor in gradina.
   Arhitectura si sculpturalitatea plantelor joaca un rol esential in designul gradinilor sale, iar sustenabilitatea amenajarilor este din punctul meu de vedere o metoda a viitorului in designul cu plante, chiar si in Romania.

Steva Martino design - gradina exotica - delimitari si volume cromatice
Steve Martino - House entrace


Un articol pe care il recomand : "Weeds, Walls and Sustainability" with Steve Martino - LandArch.

Gradina modernista - gradina exotica Steve Martino
Steve Martino - Water feature


    Si pentru ca vorbim despre culori, texturi si istorie in arhitectura peisagera, despre exoticul in gradina si inspiratia pe care mi-o aduce un astfel de design si viziune asupra gradinilor, mentionez una din cele mai impresionante gradini din lume, Gradina Majorelle din Maroc, astazi si muzeul Yves Saint Lauren.

Majorelle Maroc albastru casa perete gradina culori gradinar pereti colorati



Intreaga poveste extraordinara a gradinii si activitatile actuale legate de muzeu le puteti afla aici.

Majorelle gradina de cactusi Maroc peisagistica exotica


    Am plecat de la gradina modern-minimalista, am trecut putin prin modernism, apoi am trecut usor in gradina exotica cu materiale moderne a lui Steva Martino, pentru a junge pana in Maroc unde gradina istorica Majorelle este exoticul intr-o forma pura.

Dar in Romania? Cum putem aduce mai multa culoare in amenajarea gradinilor la noi?

  Culoarea in cultura romaneasca are un rol important si seminificatii diferite, lucru ce poate fi observat in primul rand in portul popular. Ce atmosfera ar avea si cum ar fi o gradina romaneasca daca ne-am imagina gradinile ornamentale ca traditie in cultura noastra?
   Poate acum este momentul sa aducem culoarea si cultura romaneasca prin metode si materiale moderne intr-o gradina cu influente moderniste pentru a realiza ceea ce putem numi o gradina romaneasca. 

Despre culori si curajul de a le folosi alaturi de materiale moderne si un design de plantare ornamental sustenabil voi vorbi si in viitoarele postari, si voi incerca in continuare introducerea acestor elemente in proiectele mele de design al gradinilor. 

Niciun comentariu: