joi, 14 ianuarie 2016

O gradina simpla cu design natural - un proiect reprezentativ

               Zece mii de motive pentru a ne bucuram de gradina. Asa am inceput prezentarea conceptului pentru acest proiect, si asa va propun sa priviti fiecare metru patrata al unei gradini . Fie ca vorbim de o gradina urbana de dimensiuni mici, de 50 - 100 mp sau o gradina intr-un spatiu foarte foarte generos cum este cea pe care o prezint astazi, putem privi si simti armonia naturii prin fiecare metru patrat bine chibzuit si desigur bine proiectat.


  
Proiect arhitect peisagist alexandru gheorghe, proiectare gradina cu lac, gradina iaz, cascada, peste, dealuri, gradina mare, designer gradini frumoase.


     Gradina este un proces, un ritm in care intram cu fiecare anotim. Designul unei gradini este o proiectie a viitorului apropiat si indepartat al relatiei dintre elementele naturale si antropice . Iar noi putem controla volume, culori si texturi, putem proiecta si visa dar cand vine vorba de natura nu putem decat observa frumusetea cu care viata gradinii se desfasoara.


Amenajari gradini cascada lac iaz cu peste, Peisagist Alexandru Gheorghe.
Am fost contactat de clienti in momentul amplasarii casei pe teren, iar din acel punct, tema mea a fost amplasarea functiunilor preferate de beneficiari intr-un context natural cu personalitate si identitate, totul intr-un teren generos de 10.000 mp.  


       Arhitectura casei, ce poate fi asociata cu stilul colonial american, a fost punctul de pornire pentru designul pavilionului de vara , a pontonului si inclusiv a mobilierului propus. Albul domina elemente construite , in contrast puternic cu diferitele tonuri de verde ale plantelor. 

     Cantarind aspectele pozitive si negative ale unui teren inconjurat de peisaj agricol  cu solicitarea  beneficiarilor de a avea un lac de 1000 mp cu o adancime de cel putin 250 cm , am reusit sa conturez un concept solid pentru gradina, ce pe parcurs a generat elemente de design atat vegetale cat si construite.

In acest fel, lacul devine personaj principal , cat si prin micro habitatul pe care il sustine (pasari, pesti, plante) Vegetatia din jurul apei, plantele acvatice  si pestii cu care a fost populat lacul, au fost amplasate in design pentru a recrea un micro habitat ecologic, ce in scurt timp se va autosustine. Prin urmare la numai doua luni de la definitivarea lucrarilor generale, gradina a primit natura libera printr-o familie de egrete, grauri si alte specii de pasari .


Perioada santierului a fost una de transformare masiva a acestui teren plat, fara o identitate aparte. Dislocarea solului pentru a realiza lacul si reutilizarea acestuia pentru a crea un micro relief a adus principala transformare in identitatea spatiului verde.


Santier amenajare lac artificial, iaz cu peste, piscina ecologica. Proiectare inginerie si arhitectura lac artificial, peisagistica.


Dupa etapa de lucrari grele, retusari si masuratori, a fost instalat sistemul de filtrare al lacului, ce egaleaza sistemul natural utilizat in piscinele ecologice, astfel ca lacul este practicabil si pentru inot.


cascada arhitect peisagist gradina proiect gradina amenajare cascada constructie piatra apa fantana lac iaz cu pesti   Filtrarea lacului se face in primul rand 
prin bazine cu diferite tipuri de pietris, apoi prin plante selectate special pentru
acest scopt si pentru sustinere micro habitatului.
Cascadele oxigeneaza apa si desigur ofera spectacol vizual, sonor si olfactiv.


   Despre acest proiect as putea scrie o serie de postari dar voi lasa imaginile sa va incante si nu voi intra in detalii tehnice.


  Cele mai importante aspecte ale designului si proiectarii gradinii prezentate sunt sustinute de un concept simplu asa cum am scris anterior dar si de o planificare tehnica detaliata si studii tehnice pentru ca in final ca peisagist lucrez nu doar cu lemn, metal, beton, ci si cu organisme vii , complexe si sensibile ce depind de noi la inceputul dezvoltarii gradinii.


Imagine amenajare design gradina peisagist Alexandru Gheorghe, gradina cu lac artificial, iaz cu pesti, plante de apa, gradina in panta, dealuri.

       Circulatiile intr-o gradina de mari dimensiuni si nu numai, reprezinta un personaj important in estetica gradinii. In acest proiect am preluat liniile libere , curbe ale lacului in aleile gradinii cat si in circulatia auto asa cum se vede in imaginile anterioare. Aleile inierbate ghideaza si accenteaza perspective si zone ascunse ale gradinii. Aleile apa o data ce sunt parcurse si niciodata nu descopera prea devreme destinatia. Un element romantic intr-o gradina naturala nu poate decat sa imbogateasca experienta noastra in gradina.

alee dale inierbate gradina peisagist alexandru gheroghe amenjari gradini gradina simpla gazon alun corylus avelana contorta


  In final pot spune ca acest proiect ramane unul dintre cele mai placute proiecte la care am lucrat si lucrez in continuare, pentru ca atentia mea ca arhitect peisagist nu se termina o data cu predarea proiectului, iar implicarea mea in evolutia acestei gradini si a celorlalte gradini realizate, imi doresc sa fie de lunga durata, in beneficiul conceptului si viziunii intiale, in beneficiul proprietarilor si vizitatorilor gradinii, cat mai ales in beneficiul gradinii in ansamblul ei.

gradina arhitect peisagist alexandru gheorghe alee curba dale inierbate deal movila design proiect gradina amenjarea curtii firma amenajari gradini bucuresti ilfov

Niciun comentariu: