miercuri, 1 decembrie 2010

Proiectarea gradinii in perioada de iarna - avantaje si dezavantaje

Claude Monet

Avantaje si dezavantaje pentru deisgnul si proiectarea gradinii in sezontul rece.
Despre avantaje am vorbit cu fiecare ocazie, si voi aduce noi argumente in acest sens pentru ca totusi sunt sustinatorul ciclurilor iarna proiectare - primavara amenajare - vara proiectare - toamna amenajare; dar sa incepem cu dezavantajele de data aceasta.
Un prim impediment este frigul si zapada care impiedica o vizualizare completa a spatiului de amenajat si o analiza corecta a solului si a calitatii apei . Acest impediment pana acum eu l-am depasit cu usurinta, de cele mai multe ori proprietarii au imagini cu gradina din sezonul cald, sau dupa o conversatie de 30 de minute inteleg ce plante sunt in gradina, unde sunt eventualele elemente negative estetice, iar in timp decoperim si alte probleme sau avantaje , pentru ca timp este destul.

O dificultate apare si stabilirea intalnirilor, fiind perioada sarbatorilor, dar comunicarea dealtfel se poate face foarte usor pe internet cel putin la inceputul proiectului pentru ca dupa sarbatori sa se faca prezentarile designului si a planurilor tehnice.

O provocare interesanta apare in momentul cand sunt cantitati crescute de zapada in gradina, dar este si in avantajul clientului deoarece ca peisagist pot intelege curentii din gradina, zonele ferite sau ce trebuiesc ferite si multe alte detalii foarte utile in dezvoltarea unei gradini functionale armonioase.

AVANTAJE:

- timpul mai mult alocat proiectarii
- costuri mai mici pentru proiectare
- posibilitatea de a intelege spatiul in sezonul rece (totusi recomand fotografierea gradinii daca va decideti sa apelati la proiectare in primavara)
- un avantaj indirect este posibilitatea de a obtine sfaturi pentru decorarea de sarbatori a spatiului exterior si a casei oferite de un specialist.

In concluzie fie ca este in decembrie fie in ianuarie proiectarea gradinii in timpul iernii este o varianta practicata in occident si sper sa reusesc in calitate de peisagist din primele generatii sa implementam acest concept si in Romania.


O iarna frumosa si usoara va doresc !


Exista o intimitate cand vine vorba de iarna pe care nici unul din anotimpuri nu o ofera... Primavara, vara si toamna cei din jur sunt cumva mai transpareti; numai iarna poti avea perioade mai lungi mai linistite cu momente in care poti savura linistea si reflexia de sine.Gradina publica iarna - statuieO plimbare prin gradina iarna
Gradina romantica cu zapada.

Thuja si Cornus sanguinea decorative in sezonul rece -in gradina.

2 comentarii:

roarhitect spunea...

Buna ziua,
Dorim sa va inaintam o propunere de colaborare referitoare la publicarea unor articole scrise de dvs, asemanatoare acestui articol, in sectiunea de articole Amenajari Gradini a site-ului roarhitect.ro - Arhitecti si designeri din Romania. Bineinteles, numele dvs. va fi specificat la sfarsitul fiecarui articol.
Cu respect,
Echipa Roarhitect.ro

Peisagist AlexGhe spunea...

Buna ziua,
Aveti acordul meu de a prelua acest articol pe site-ul roarhitect.ro cu precizarea sursei desigur. Pentru colaborare as prefera sa comunicam pe e-mail. Totodata anumite articole sunt directionate strict pentru acest blog, prin urmare pot aduce modificari articolelor pentru a intra intr-o "gama mai larga". Astept mail.